Apsolutno najbolje namirnice za zdravlje tvog imuniteta

Održavanje zdravlja imunosnog sustava je vrlo važno, bez obzira na doba godine. Prehrana zasigurno ima veliki utjecaj na imunitet. Dok neke namirnice mogu smanjiti rizik od razvoja bolesti, druge pak mogu pomoći da se naš organizam brže oporavi.
Povodom Svjetskog dana zdravlja donosimo ti listu onih namirnica koje ti mogu pomoći ojačati imunosni sustav.

Namirnice bogate željezom

Unos namirnica bogatih željezom poput mesa, peradi, ribe, mahunarki, kupusnjača i sušenog voća pomaže u održavanju normalne razine željeza u krvi koje je važno za održavanje zdravlja imunosnog sustava.

| Author: Guliver/ShutterstockGuliver/Shutterstock
Namirnice bogate probiotičkim bakterijama

Poznato je kako probiotici imaju važnu ulogu u održavanju zdravlja imunosnog sustava. Odličan izvor probiotičkih bakterija su kiseli kupus, kiseli krastavci, jogurt, kefir i mlaćenica.

Citrusi

Citrusno voće i druge namirnice bogate vitaminom C poput paprika, lisnatog povrća i bobičastog voća mogu pomoći u jačanju imunosnog sustava, smanjiti rizik od infekcija i ubrzati opravak nakon bolesti.

Limuni-12 | Author: ThinkstockThinkstock
Đumbir

Uvođenje đumbira u svakodnevnu prehranu može smanjiti rizik od infekcije i simptome mučnine.

Češnjak

Unos 2 – 3 režnja češnjaka dnevno pomaže u jačanju imunosnog sustava, a rezultati nekih istraživanja pokazuju kako je češnjak učinkovit i u smanjenju simptoma i trajanja prehlade.

Med-Češnjak | Author: Foto: ShutterstockFoto: Shutterstock
Bobičasto voće

Bobice su izvrstan izvor polifenola, važnih biljnih sastojaka koji pomažu u smanjenju rizika od virusnih i bakterijskih infekcija.

Kokosovo ulje

Srednje lančane masne kiseline koje kokosovo ulje sadrži može pomoći u zaštiti organizma od virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Kokos_9 | Author: ThinkstockThinkstock
Sladić

Korijen sladića može pomoći u borbi protiv raznih bakterija, virusa i gljivica. Međutim, pretjerani unos može imati negativan učinak, primjerice može utjecati na povećanje krvnog tlaka.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke dobar su izvor selena, bakra, vitamina E i cinka koji imaju važnu ulogu u zdravlju imunosnog sustava.

Izvor: 24sata.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*